atena

Situata in sudul Greciei si inconjurata de munti, Atena numara azi 4 milioane de locuitori. Dominata de colina sacra a Acropolei, care e vizibila din aproape orice loc al orasului, metropola imbina istoria ei singulara cu un prezent efervescent. Centrul istoric pastreaza atat de multe monumente antice incat e, practic, un muzeu in aer liber. In jurul lor, Atena moderna si cosmopolita palpita de viata zi si noapte in hotelurile, cafenelele si restaurantele sofisticate, hotspoturile culturale si cluburile cool din cartierul post-industrial Gazi.

In Atena, iubitorii bucatariei mediteraneene au parte de tot ce-i mai bun. Vorbim de traditia culinara greceasca, din care nu lipsesc iaurtul grecesc, feta, maslinele si uleiul de masline extravirgin, mierea, fructele si legumele locale, alaturi de minunatul peste proaspat, gatit greceste la gratar (adica fara sos) si stropit din belsug cu ulei de masline si cateva picaturi de suc de lamaie.

In cele ce urmeaza iti propunem o lista cu cele mai populare feluri de mancare grecesti utila in orice taverna ateniana, fie ea moderna sau traditionala.

Gyro este versiunea greceasca de doner kebab sau shawarma. In mod traditional, carnea suculenta de porc sau pui se prepara intr-un rotisor vertical, se taie in fasii subtiri si se infasoara intr-o pita care a stat cateva secunde pe grill, cu rosii, ceapa, tzatziki si diverse arome (piper, boia dulce, pudra de usturoi, oregano etc.)

Souvlaki (sau Kalamaki, in sudul Greciei) este tot un tip de fast food, care consta in bucati de porc, miel sau pui, cateodata si legume, trase in frigarui si coapte pe grill. Se serveste cu o pita care s-a odihnit putin pe gratar, tzatziki si alte sosuri sau salate la alegere, alaturi de cartofi prajiti. Souvlaki-merida este servit la farfurie, in loc sa fie infasurat in pita.

Saganaki se refera la branzeturile prajite intr-o tigaie speciala si stropite cu suc de lamaie si piper. Se poate folosi o varietate de branzeturi: graviera, kefalograviera, halloumi, kasseri, kefalotyri sau feta din lapte de oaie. Alte mancaruri pregatite in tigaia saganaki sunt Garides Saganaki, adica creveti, si Mydia Saganaki, adica scoici, ambele intr-un sos picant de rosii cu feta. De-li-cios.

Tyrokroketes sunt chiftelute de branza prajite, aurii si crocante la exterior si moi in interior, aromate cu marar sau menta. Un antreu irezistibil, care se topeste in gura!

Tzatziki este probabil cel mai cunoscut antreu grecesc, perfect in combinatie cu carnea, ca sos dip sau dressing de salata. Savuros si racoros, se prepara din iaurt grecesc cu castravete ras, menta, putina lamaie si menta proaspata. Pe scurt, aroma Greciei.

Taramosalata, salata de icre greceasca, se face mai ales din icre de cod cu ulei de masline extravirgin, lamaie si o baza de paine, cartofi sau chiar migdale.

Dolmathakia, sau sarmalele in foi de vita, sunt irezistibile datorita aromei de ierburi proaspete: menta, marar si patrunjel. Fata de cele din bucataria romaneasca, contin ingrediente exotice cum ar fi mugurii de pin si sunt asezonate din plin cu suc proaspat de lamaie si ulei de masline extravirgin.

Mousakka: varianta greceasca a acestei specialitati balcanice se face de regula din vinete sotate si rosii, asezate in straturi umplute cu carne tocata de miel. Condimentul care ii da aroma aparte este scortisoara.

Feta me meli este un fel de patiserie dulce-sarat: dulceata naturala a mierii locale se imbina minunat cu savoarea umpluturii de feta coapta, care se topeste in gura.

Ouzo este bautura-aperitiv care insoteste de regula mezele. Aromatizata cu anason, se bea diluat cu apa si racit cu gheata, dar si simplu, in paharele pentru shoturi.

Tsipouro este un soi de rachiu de vin traditional puternic alcoolizat, care se face din struguri negri. Se bea pur sau aromatizat cu anason.

Retsina este un vin licoros alb sau rose care se face pe meleagurile grecesti de mai bine de 2000 de ani. Gustul si consistenta aparte sunt date de rasina de pin care se adauga in timpul procesului de fermentare.