halkidiki

Pentru turistii romani, peninsula Halkidiki este una dintre cele mai populare regiuni grecesti. Nu numai pentru localizarea ei in nordul Greciei, la Marea Egee, ceea ce o face accesibila intr-o singura zi de condus, ci si pentru frumusetea ei naturala. Peninsula are forma unui trident: primul dintre brate, Kassandra, este si cel mai turistic dintre ele, fiind apreciat pentru varietatea si forfota statiunilor si viata intensa de noapte. Cel de-al doilea brat, Sithonia, este mai muntos si mai salbatic, iar ghidurile ii lauda frumusetea satelor traditionale, recomandandu-l ca destinatie de familie datorita atmosferei linistite si plajelor sale cu ape putin adanci, prietenoase cu cei mici. Cel de-al treilea brat, Muntele Athos, este destinat vietii monahale si este in mare parte inchis turistilor, dar poate fi admirat de pe mare.

Halkidiki este renumita pentru maslinele sale verzi cu denumire de origini protejate: microclimatul zonei si geografia cu dealuri joase, aflate in apropierea imediata a marii, le confera o aroma unica. Asa se face ca livezile de maslini nu lipsesc din peisajul halkidikian, fiind urmate de viile organice. Vinurile locale, si albe si rosii, sunt la mare cautare, cele mai cunoscute fiind cele din Porto Carras.

Halkidiki este si o mare producatoare de miere, iar comerciantii de miere locala au standuri improvizate pe toate drumurile peninsulei.

Pentru locuitorii din Halkidiki, vara este anotimpul festivalurilor care sarbatoresc belsugul. In satul Nikiti, se celebreaza mierea, in Neea Moudiana sardinele, in Metaggitsi uleiul de masline, in Porto Koufo tonul, in Olympiada scoicile. La aceste serbari, starul culinar este carnea de capra: gatitul ei incepe in ajun si dureaza intreaga noapte, condimentele si sosurile fiind adaugate incetul cu incetul. Dimineata, in sosul respectiv se gateste garnitura din orez sau bulgur, iar dupa ceremonia religioasa preotul sfinteste mancarea si toata lumea se asaza la masa. In timpul postului, carnea e inlocuita de caracatita sau calamar, o incantare culinara pentru turistul care participa la astfel de celebrari.

Tips&tricks:
Iti propunem mica noastra lista de delicii pana in 5 euro: salata de vinete greceasca, faimoasa salata greceasca cu legume proaspete si feta, tzatziki cu iaurt grecesc (mai ales de capra, in aceasta regiune) si binecunoscutele gyros si souvlaki.