Kos

Cea de-a treia insula ca marime din grupul Dodecanese de la Marea Egee, Kos, se gaseste in apropierea Coastei Anatoliene a Turciei. Insula este foarte populara in randul turistilor datorita frumusetii ei naturale, numarului impresionant de situri arheologice si vietii de noapte.

La capitolul gastronomie, Kos e renumita pentru productia de miere. Recomandarea noastra este sa o incerci pe cea de cimbrisor direct la sursa, intr-unul dintre satele traditionale, cum ar fi Kefalos sau Antimahia. De altfel, tot in Antimahia se desfasoara in fiecare an, la sfarsitul verii, Festivalul Mierii.

Alta bogatie culinara locala este branza Possa, preparata din lapte de capra si maturata in vin rosu. Cu acest tip de branza se prepara niste placinte excelente, Katines, cu ceapa prajita. Intre antreurile traditionale, Pilgouri ocupa un loc de cinste. Este vorba de spartura de grau cu bucati de legume proaspete, marinate in vin si insotite de iaurt grecesc. Hranitor, usor si delicios.

Pitaridia e un fel de lasgna, care se fierbe in zeama de carne pentru mai mult gust. Makarounes din Kefalos cu Kavourdisto sunt penne cu porc la cuptor si branza Mizithra, care au un gust aparte datorita unturii de porc in care sunt gatite.

Lazari este un fel de paine alba, cu umplutura dulce de susan, stafide, alune si migdale, care se prepara in Duminica lui Lazar.

Tips & Tricks

Cauta plaja Thermes, care se numeste asa datorita izvoarelor termale calde care formeaza un lac chiar langa mare, astfel incat unele valuri de apa marina rece ajung in lac.

Sursa: www.cocktail-de-vacante.ro