Mykonos

Supranumita „Insula Vanturilor”, Mykonos este cea mai mica insula din grupul Cicladelor, dar una dintre cele mai vizitate. Si asta nu doar pentru frumusetea naturala care se imbina armonios cu arhitectura cicladica in cartiere precum Mica Venetie din capitala Mykonos, cu balcoanele lui multicolore suspendate deasupra marii de un albastru ireal, ci si pentru spiritul ei boem si cosmopolit. Pe scurt, Mykonos este insula care nu doarme niciodata - mai ales coasta ei sudica. Dar nordul ei, cu plajele batute de vanturi, este salbatic si mai putin umblat, fiind preferatul surferilor.

Morile de vant din secolul XVI sunt emblematice pentru insula, si la fel este delicioasa Kopanisti Mykonou, o branza sarata si picanta, cu denumire de origine protejata. Alte delicii la capitolul aperitive sunt Ksinotira si Louza, felii foarte subtiri si condimentate de porc. De obicei, mezele sau aperitivele se servesc alaturi de un pahar de Ouzo.

Pestele proaspat si fructele de mare se gasesc in toate tavernele si restaurantele. Intreaba care este captura zilei si bucura-te din plin de prospetimea ei, asezonata cu ierburi aromatice si uleiul de masline extravirgin local.

Amatorii de deserturi se pot delecta cu Amygdalota, fursecurile cu migdale traditionale ale insulei, alaturi de un pahar de Soumada, o bautura nealcoolizata cu aroma de migdale si apa de trandafiri.

Tips&tricks:
Daca ajungi in Mykonos, cauta-l pe Petros! Petros, pelicanul-simbol al insulei, viziteaza in fiecare zi tavernele si restaurantele in cautare de peste proaspat.

Sfatul nostru: nu parasi insula fara sa fi gustat din placinta cu ceapa mykoniana. Localnicii o mananca mai ales la festivalurile panigyria, dar este la fel de gustoasa in orice ocazie.