Mic Dictionar Grecesc-Român de Delicii Culinare din Mare

Cand zicem Grecia, ne gandim la soare, valuri de un albastru ireal si plaje spectaculoase. Nu e de mirare, dat fiind ca litoralul grecesc se intinde pe 13000 de kilometri. De aici si cultura gastronomica marina atat de bogata.

Inca din Antichitate, pestele si fructele de mare erau o sursa de proteine de baza in dieta locala. Azi, mancatul de peste intr-o taverna sau restaurant grecesc a devenit un adevarat ritual. Mai intai, trebuie sa intrebi care e captura zilei. Apoi, chelnerul te invita la bucatarie sa alegi exact pestele care-ti place, care este apoi cantarit. Si abia atunci poti decide cum il vrei gatit.

In cele ce urmeaza, iti punem la dispozitie o lista de cuvinte utile in aventura ta culinara in Grecia:

ASTAKO = homar fara clesti, in stil mediteranean.

BAKALIARO = cod prajit cu mujde.

BARBOUNIA = barbun, un peste mai scump dar absolut delicios prajit sau la gratar.

GALEOS = rechin.

GARIDES = crevete, care de obicei e maricel si vine la gratar.

GOPES = gupa, un soi de peste micut, ieftin si delicios prajit sau la gratar.

MARIDES = pestisori prajiti care se pot manca cu totul, ca hamsiile noastre

MIDIA = scoici, gatite la aburi sau la tigaie, in sos de vin

OCTOPODI = caracatita; incearc-o si la gratar, si fiarta

KALAMARIKIA = calamar; cand e congelat, de regula se prajeste in bucati mici, asa ca daca il gasesti intreg, ai toate sansele sa fie proaspat.

PSAROSOUPA = supa de peste cu cartofi, lamaie si ou.

REGA = hering afumat in ulei de masline.

SARDELES = Sardine.

SOUPIA = sepie; se serveste la gratar sau in sos de vin rosu.

XIFIA = peste spada; delicios si sub forma de friptura la gratar, si in frigarui

EFKARISTO! = MULTUMESC!